b&b collection

Bine de stiut

Ceasul meu este 'rezistent la apa' dar pot inota cu el ?

In tabelul urmator sunt precizate situatiile in care etanseitatea ceasurilor - cu sau fara indicatie WR (Water Resistant – Rezistenta la Apa) - este prezenta (prin indicatie "Da") sau nu este prezenta (prin indicatie "Nu").

Rezistenta la apa este masurata in bari (unitate de presiune, 1 bar fiind echivalent cu 1 atmosfera) iar ceasurile sunt testate la aceste presiuni pentru o anumita perioada de timp. Presiunea foarte mare, precum cea intalnita in cazul scufundarilor, poate sa depaseasca aceste limite, asa ca daca sunteti un scafandru pasionat veti avea nevoie de un ceas care sa tolereze o astfel de presiune.

Producatorii masoara deseori aceasta rezistenta la apa la un numar de picioare (ft), metri (m) sau atmosfere (atm). Ceasurile marcate "water resistant" , cu sau fara alte indicatii de presiune crescuta, trebuie sa fie conform standardului NIHS 92-10 (corespunzator standardului international ISO 2281). Astfel de ceasuri sunt proiectate pentru viata de zi cu zi si trebuie sa fie rezistente la apa in timpul exercitiilor fizice precum inotul de scurta durata.

Ceasurile pentru scufundari trebuie sa aiba o rezistenta la apa de minim 330 picioare - aprx. 100 metri (aceasta valoare minima fiind valabila pentru scufundarile neprofesionale). De asemenea, ele trebuie sa aiba un controlor de timp si sa se conformeze standardelor NIHS 92-11 (ISO 6425): luminozitate, rezistenta la socuri, anti-magnetism, soliditatea curelei.

Retineti ca daca veti urca pe munte, veti sari cu parasuta, veti schia etc, este recomandat sa utilizati un ceas protejat impotriva daunelor cauzate de presiune deoarece aceasta se modifica atat deasupra cat si sub nivelul marii.

Pentru a putea pastra etanseitatea la apa, care este echivalenta cu "Rezistenta la Apa" a ceasului este necesar sa procedati conform instructiunilor din cadrul Certificatului de Garantie si Calitate primit la achizitionarea produsului.

1)Cu exceptia supunerii mecanismelor de etansare a ceasurilor la variatii de temperatura in afara intervalului admis (5°C ÷ 35°C).

Ce este tourbillonul?

tourbillon = vartej (lb. fr.)

Scurt istoric

In 1795 se crea tourbillon-ul, in baza unor proiecte ale producatorului de cronometre John Arnold, de origine engleza. La 23 Decembrie 1800, Abraham-Louis Breguet, inventatorul oficial al tourbillon-ului, aplica pentru brevet la Ministrul Francez al Internelor. Celebritatea de care se bucura aceasta complicatie are in spate doua ratiuni: a fost inventata de un genial si renumit ceasornicar, care pe buna dreptate era considerat "ceasornicarul regilor si regele ceasornicarilor". Cel de-al doilea motiv al notorietatii tourbillon-ului este manopera complexa si complicata necesara pentru a realiza si asambla aceasta componenta.

Definitia generica a tourbillon-ului este: componenta a mecanismului mecanic/automatic, formata dintr-o caseta rotativa in care sunt pozitionate balansierul si esapamentul, care anuleaza efectele negative ale gravitatiei atunci cand mecanismul se afla intr-o anumita pozitie. Tourbillon-ul a aparut atunci cand s-au observat diferentele de acuratete la ceasurile de buzunar, care prin natura lor, erau pozitionate vertical.

Cum functioneaza tourbillon-ul? De fiecare data cand balansierul primeste un impuls, caseta efectueaza o scurta miscare de rotatie, impreuna cu toate componentele pe care le contine. Cat timp ceasul este nemiscat, oscilatorul isi schimba pozitia continuu. Doar atunci cand ceasul se afla in pozitie verticala, cand erorile reziduale ale echilibrului componentei cauzeaza perturbatii, aceasta rotatie constanta a oscilatorului compenseaza efectele fortei gravitationale. Miscarea de rotatie a casetei este data de catre sistemul de roti. Caseta unui tourbillon clasic efectueaza o rotatie completa in 60 de secunde (1 minut).

Acuratetea

Definitia tourbillon-ului afirma faptul ca acesta elimina efectele negative ale fortei gravitationale asupra ceasului, prin urmare, sporindu-i acuratetea. Important de evidentiat si mentionat in cazul unui ceas echipat cu complicatia tourbillon este amplitudinea, adica numarul de oscilatii pe ora. De exemplu, modelele echipate cu tourbillon din cadrul brand-ului Frederique Constant au o amplitudine de 28.800 de oscilatii pe ora (4 Hz), la fel si cele de la Perrelet. Prin comparatie, un tourbillon are o amplitutine mai mare decat un mecanism mecanic/automatic clasic - 18.000 v/h (2.5 Hz) sau 21.600 v/h (3 Hz) - acest lucru nu inseamna ca nu exista ceasuri mecanice care sa atinga amplitudinea de 28.800 - pentru ca exista.

Tourbillon-ul este o componenta cu o complexitate sporita. Se estimeaza ca de la inventarea sa in 1795 si pana in zilele noastre au fost inregistrati doar 250 de ceasornicari care au reusit sa execute aceasta opera de arta, ceea ce doveste nivelul inalt de maiestrie necesar unui profesionist pentru a finaliza un tourbillon. Caseta unui tourbillon poate fi formata, de la caz la caz din 80 - de componente, de dimensiuni extrem de mici, care pot fi realizate doar cu ajutorul unor echipamente speciale. Intrucat aceasta componenta si functionalitatea ei sunt strans legate de sporirea acuratetei mecanismului prin controlarea fortelor care actioneaza asupra sa, au primit o atentie deosebita materialele din care sunt confectionate componentele. Discutand aici de componente mobile, trebuie luate in considerare coeficientul de frecare si greutatea. Astfel, s-a optat pentru materiale precum siliciul sau titanul, al caror pret mai ridicat decat al altor metale utilizate in mod obisnuit in orologerie este justificat de bunele proprietati fizice, mecanice si chimice.

Luand in considerare cele mentionate mai sus, putem trage concluzia ca realizarea unui tourbillon necesita o durata extinsa de timp, resurse atat materiale, cat si financiare, precum si un know-how extraordinar. De onorat sunt maestrii orologeriei, care au atat cunostintele, cat si talentul si rabdarea de a petrece foarte mult timp in atelier pentru a crea o complicatie de asemenea anvergura.

Un ceas echipat cu tourbillon este o piesa exclusiva, rodul inventivitatii unui om absolut genial, care este acum realizat de cei mai buni din bransa, iar pe acestia ii gasim la marile companii orologere: Perrelet, Paul Picot, Frederique Constant, si asta ca sa numim doar cateva.

Tourbillon-ul inseamna frumusete, inseamna tehnologie avansata, inseamna pasiune. Tourbillon-ul inseamna prestigiu.

Ce este un inel unidirectional ?

Deseori, bezelul (inelul situat in partea superioara a carcasei) serveste la inregistrarea de date aditionale si la unele modele se poate deplasa in ambele directii pentru a asigura un anumit numar de functii. Un inel unidirectional se invarte doar intr-un singur sens pentru a preveni un pericol sau manevrarea necorespunzatoare (inelele unidirectionale se intalnesc cu precadere la ceasurile pentru scufundari).

Cronograf - Cronometru - Complicatii

Un cronograf este un ceas echipat cu functii aditionale de masurare a timpului, independente de afisarea normala a orei.

Un cronometru este un ceas de inalta precizie al carui mecanism, in urma unor testari riguroase, a primit o certificare oficiala din partea unei institutii oficiale de cronometrare.

Ceasurile care prezinta functii suplimentare de masurare aditionale orei, minutelor si secundelor se numesc "Ceasuri cu complicatii". Cele mai cunoscute ceasuri cu complicatii sunt cele cu calendar, cea mai comuna varianta fiind afisarea datei. Exista, de asemenea, cronografe cu secundar central ce poate fi pornit, oprit sau adus la zero prin utilizarea unuia sau a mai multor butoane situate pe laterala carcasei ceasului. Alte functii aditionale includ a doua zona de fus orar, alarma, fazele Lunii, repeater, calendar perpetuu, regulator, secundar mic, etc.

Industria orologera in lupta cu falsurile

Fenomenul de falsificare a devenit o componenta dominanta a zilelor noastre. Mai mult decat in trecut, valoarea produselor depinde de continutul intelectual (imagine de brand, design, inovatie tehnica, etc.). Astfel, falsificarea ceasurilor reprezinta o forma moderna de criminalitate.

Falsificatorii se axeaza de obicei pe aspect si nu atat pe componentele unui ceas, obtinand astfel un profit mult mai mare. Ceasurile contrafacute incorporeaza in general o gama larga de ilegalitati: reproducerea ilicita a brand-ului, un marcaj fals al tarii de origine, copierea design-ului sau o clasificare falsa (de exemplu, "cronometru").

Turistii sunt tintele preferate ale falsificatorilor. Retelele de falsificatori se folosesc, de asemenea, de metodele indirecte de vanzare (ziare, televiziune si Internet). Cel mai adesea, vanzatorii incearca sa vanda marfa contrafacuta drept originala pentru a obtine cel mai mare pret posibil.

Consumatorii care achizitioneaza un produs contrafacut sunt deseori motivati de curiozitate, snobism sau cred pur si simplu ca au facut o afacere buna. In realitate, ei pierd intotdeauna si risca sa se expuna unui numar de dezamagiri si inconveniente.

- Vor afla ca au platit prea mult pentru un produs fara valoare;

- Nu beneficiaza de garantie sau service post-vanzare;

- Isi risca sanatatea deoarece produsele contrafacute nu se supun normelor de calitate precum protectia impotriva alergiilor, radioactivitate etc;

- Ar putea fi chestionati de catre autoritatile vamale la momentul intrarii in alta tara; ceasul le poate fi confiscat iar ei pot primi amenda;

Achizitionarea de ceasuri contrafacute contribuie la dezvoltarea unei economii clandestine, una care se foloseste de metode ilegale precum exploatarea minorilor prin munca si care ruineaza companii legitime, amplificand somajul.

Sfaturi:

Cumparati ceasuri doar de la retaileri autorizati si nu fiti tentati de o "afacere buna" oferita la coltul strazii, pe plaja, intr-un magazin dubios sau prezentata intr-un fluturas care va promite ceva expectional.

Nu uitati ca metodele moderne de vanzare prin intermediul televiziunii, teleshopping-ului sau online, trebuie utilizate cu discernamant. Atunci cand va lasati tentati de o oferta inselatoare, va expuneti singuri riscului.

Si, bineinteles, nu achizitionati niciodata un ceas falsificat in cunostinta de cauza sau de bunavoie.