Care sunt metalele pretioase?
In Romania sunt considerate metale pretioase, conform legii, aurul, argintul si metalele platinice (platina, paladiul, ruteniul, rhodiul, osmiul si iridiul). Ruteniul, rhodiul, osmiul si iridiul nu se intalnesc de regula ca atare in bijuterii, ci sub forma de aliaje impreuna cu celelalte metale pretioase.
Ce simbolizeaza titlul metalului?
Titlul metalului reprezinta proportia de metal pretios fin continuta de un obiect, exprimata in miimi. Titlurile legale in Romania, sunt urmatoarele:
pentru aur: 375 ‰, 500 ‰, 585 ‰, 750 ‰, 833 ‰, 900 ‰, 916 ‰ si aur fin 999 ‰,
pentru argint: 750 ‰, 800 ‰, 875 ‰, 916 ‰, 925 ‰ si argint fin 999 ‰,
O terminologie mai veche este uneori folosita pentru a simboliza titlul aurului. Aceasta terminologie foloseste ca unitate de masura KARATUL (pronuntat karat, pl. Karate ) prescurtat Kt. sau K.
Astfel aurul fin (999 ‰) mai este descris ca aur de 24 Kt. Acest lucru inseamna ca din 24 de parti ale un intreg toate 24 sunt aur fin. Pentru un obiect din aur de 14 Kt (585), de exemplu, numai 14 parti sunt aur fin, restul de 10 parti (pana la 24) fiind constituite din alte metale aliate. Pe acelasi exemplu aurul de 9 Kt. reprezinta titlul de 375 ‰ s.a.m.d.
Ce este marca?
Terminologic, marca reprezinta un semn conventional care se aplica pe bijuterii si pe obiectele din metale pretioase.
Aurul este un metal pretios, de culoare galbena, stralucitor, foarte maleabil si ductil, folosit pentru fabricarea obiectelor de podoaba, de arta, a bijuteriilor, a monedelor (servind din aceasta cauza ca si etalon al valorii).
Aurul are simbolul Au.
Denumirea in limba engleza este "gold".
Aurul nu se oxideaza in aer sau apa, prin urmare, aurul nu este afectat de aer, umezeala precum si de un mare numar de agenti corozivi.
Aurul este prima optiune a bijutierilor datorita capacitatii sale de a fi turnat si modelat.
Puritate
Deoarece aurul pur este moale, acesta este de obicei aliat cu metale de baza pentru a fi utilizat la realizarea bijuteriilor. Aliajele cu carataj mai mic, de obicei 22kt, 18kt, 14k, contin un procentaj mai mare de cupru sau alte metale de baza.
Karate
Puritatea aurului este masurata in carate, denumire folosita pentru a indica procentajul de aur pur (aur fin), dintr-un aliaj de aur.
Karatul (prescurtare "K sau Kt") este masura puritatii aurului.
Ca masura a puritatii, un karat este 1/24 puritate din masa.
Cu cat aurul are mai multe karate, cu atat aliajul contine mai mult aur pur, prin urmare cu atat pretul bijuteriei este mai mare.
Aur 24 karate ........ 999 ‰
Aur 18 karate ........ 750 ‰ (750 ‰ inseamna 750 parti aur pur din 1000 parti de aliaj)
Aur 14 karate ........ 585 ‰ (585 ‰ inseamna 585 parti aur pur din 1000 parti de aliaj)
Aur 9 karate ........ 375 ‰ (375 ‰ inseamna 375 parti aur pur din 1000 parti de aliaj)
* ‰ = "la mie"
Exemple:
14 parti aur si 10 parti aliaj, creeaza aur de 14 kt (karate)
18 parti aur si 6 parti aliaj, creeaza aur 18 kt (karate)
24 parti aur creeaza aur 24 kt (karate)
Culoare
Aurul pur este de culoare galbena, dar poate fi obtinuta o gama extinsa de nuante prin alierea aurului cu alte elemente in diverse proportii (de ex. nichel pentru varianta alba sau cupru pentru varianta roz).
Argintul este un metal pretios de culoare alb-cenusie, stralucitor, maleabil si ductil, avand diferite intrebuintari (in industria bijuteriilor, la baterea monedelor, in giuvaiergie, in fotografie, oglinzi etc.). Argintul are cea mai mare conductabilitate electrica din toate metalele si cea mai mare conductabilitate termica din toate elementele.
Argintul are simbolul Ag.
Denumirea in limba engleza este "silver" (iar agint veritabil = sterling silver).
Numele provine din cuvantul latin "argentum" care se traduce prin "alb si stralucitor".
Argintul este folosit si in aliaje pentru a oferi unor alte metale pretioase o nuanta mai deschisa.
Argintul este mai ieftin decat aurul, dar este totusi considerat un metal pretios. Datorita pretului redus si a cantitarilor produse, argintul este un metal la moda, utilizat la realizarea bijuteriilor artistice, fashion sau casual.
Argintul nu este utilizat pentru montarile pietrelor pretioase si/sau semipretioase nu neaparat din cauza diferentei mari de valoare sau pret, ci pentru ca pietrele se pot desprinde usor din montura.
Puritate
La fel ca si aurul, argintul este prea moale si nu poate fi folosit ca atare in productia de bijuterii.
In mod normal, bijuteriile sunt realizate din argint veritabil (argint standard), un aliaj format din 92.5 ‰ argint (925 ‰*, adica 925 parti argint fin din 100 parti aliaj) si 7.5 % cupru (75 parti cupru din 1000 parti aliaj ) Argintul veritabil este mai dur decat argintul pur si are un punct de topire mai mic. De asemenea, alierea cu cuprul ofera aliajului de argint o durabilitate sporita.
Argintul nu are o unitate de masura a puritatii asemanatoare caratului in cazul aurului, dar bijutierii cosidera argintul 925 ‰ ca fiind cel mai pur argint.
Bijuteriile din argint pot fi placate cu rodiu sau aur, pentru un aspect mai lucios. Exista de asemenea un procedeu de placare care dau bijuteriilor din argint o patina de vechi.
Oxidare
Argintul are tendinta de a se oxida la contactul cu aerul, de aceea se matuieste si se inegreste daca nu este purtat. Din acest motiv, argintul necesita o intretinere intensa pentru a-si pastra luciul initial.
‰ - la mie
Prezentare.
Rodiul este un metal rar, de culoare alb-cenusie, cu un puternic efect reflectant, ce face parte din grupa metalelor platinice. Denumirea rodiului provine din cuvantul grec "rhodon" care inseamna trandafir. Este un metal nobil, rezistent la coroziune, descoperit la inceputul secolului al XIX-lea. Rodiul are rezistenta 6 pe scala Mohs (in comparatie cu aurul sau argintul care au 2.5).
Utilizare.
Rodiul este utilizat in industria bijuteriilor, in procedeele de placare sau in aliaje, pentru a oferi rezistenta sporita la zgariere si pentru un minunat efect optic. Cantitati mici de rodiu alaturi de alte metale pretioase sporesc rezistenta unui anumit aliaj. Rodiul este considerat un metal pretios.
Prezentare.
Ruteniul este un metal solid de culoare alb-cenusie din grupa metalelor platinice. Numele acestuia vine de la cuvantul latin "ruthenia" care inseamna Rusia - tara din care provenea descoperitorul sau. Ruteniul are rezistenta 6.5 pe scala Mohs (in comparatie cu aurul sau argintul care au 2.5).
Utilizare.
Ruteniul este utilizat in industria bijuteriilor, in procedeele de placare sau in aliaje. Cantitati mici de ruteniu alaturi de alte metale pretioase sporesc rezistenta unui anumit aliaj. Ruteniul este considerat un metal pretios.
Prezentare.
Titanul este un metal dur, lucios, de culoare argintie. Descoperit in 1791, si denumit dupa titanii din mitologia greaca datorita rezistentei sale, este al 9-lea cel mai raspandit element de pe Pamant. Datorita caracteristicilor sale, titanul are cel mai bun raport duritate-greutate dintre toate metalele.
Utilizare.
Titanul este folosit in industria aerospatiala, marina, automobilistica, militara, in chirurgie (in special pentru implanturi), dispozitive electronice, dar si pentru realizarea CEASURILOR si BIJUTERIILOR.
Avantaje:
Metal usor (cu 45% mai usor decat otelul);
Rezistent la coroziune (aproape la fel de rezistent ca platina);
Rezistent la zgariere;
Non-alergic;
Non-magnetic;
Rezistent la temperaturi extreme.