b&b collection

Bine de stiut

Ceasul meu este 'rezistent la apa' dar pot inota cu el ?

In tabelul urmator sunt precizate situatiile in care etanseitatea ceasurilor - cu sau fara indicatie WR (Water Resistant – Rezistenta la Apa) - este prezenta (prin indicatie "Da") sau nu este prezenta (prin indicatie "Nu").

1)Cu exceptia supunerii mecanismelor de etansare a ceasurilor la variatii de temperatura in afara intervalului admis (5°C ÷ 40°C).

Rezistenta la apa este masurata in bari (unitate de presiune, 1 bar fiind echivalent cu 1 atmosfera) iar ceasurile sunt testate la aceste presiuni pentru o anumita perioada de timp. Presiunea foarte mare, precum cea intalnita in cazul scufundarilor, poate sa depaseasca aceste limite, asa ca daca sunteti un scafandru pasionat veti avea nevoie de un ceas care sa tolereze o astfel de presiune.

Ceasurile pentru scufundari trebuie sa aiba o rezistenta la apa de minim 330 picioare - aprx. 100 metri (aceasta valoare minima fiind valabila pentru scufundarile neprofesionale). De asemenea, ele trebuie sa aiba un controlor de timp si sa se conformeze standardelor NIHS 92-11 (ISO 6425): luminozitate, rezistenta la socuri, anti-magnetism, soliditatea curelei.

Pentru a putea pastra etanseitatea la apa, care este echivalenta cu "Rezistenta la Apa" a ceasului este necesar sa procedati conform instructiunilor din cadrul Certificatului de Garantie si Calitate primit la achizitionarea produsului.

Etanseitatea unui ceas este data de felul in care acesta este construit si poate varia substantial de la model la Model. Ceasurile cu cel mai mare grad de etanseitatea au de obicei remontoarul coroana si capacul infiletate si folosesc garnituri multiple, care au un design special. Ceasurile cu etanseitate de peste 300 m 30 ATM 1 000 feet pot contine, optional, valva de heliu. Valva de heliu poate fi actionata manual sau poate egaliza presiunea din ceas cu cea din exterior in mod automat. De asemenea anumite modele de ceas pot avea certificat ISO 6425 pentru scufundari Certificarea ISO 6425 este nominala si presupune o serie de teste deosebit de riguroase In pofida oricarui grad de etanseitate trebuie evitata expunerea ceasului la apa fierbinte sau la medii cu temperaturi inalte precum saunele.

Ce este tourbillonul?

tourbillon = vartej (lb. fr.)

Scurt istoric

In 1795 se crea tourbillon-ul, in baza unor proiecte ale producatorului de cronometre John Arnold, de origine engleza. La 23 Decembrie 1800, Abraham-Louis Breguet, inventatorul oficial al tourbillon-ului, aplica pentru brevet la Ministrul Francez al Internelor. Celebritatea de care se bucura aceasta complicatie are in spate doua ratiuni: a fost inventata de un genial si renumit ceasornicar, care pe buna dreptate era considerat "ceasornicarul regilor si regele ceasornicarilor". Cel de-al doilea motiv al notorietatii tourbillon-ului este manopera complexa si complicata necesara pentru a realiza si asambla aceasta componenta.

Definitia generica a tourbillon-ului este: componenta a mecanismului mecanic/automatic, formata dintr-o caseta rotativa in care sunt pozitionate balansierul si esapamentul, care anuleaza efectele negative ale gravitatiei atunci cand mecanismul se afla intr-o anumita pozitie. Tourbillon-ul a aparut atunci cand s-au observat diferentele de acuratete la ceasurile de buzunar, care prin natura lor, erau pozitionate vertical.

Cum functioneaza tourbillon-ul? De fiecare data cand balansierul primeste un impuls, caseta efectueaza o scurta miscare de rotatie, impreuna cu toate componentele pe care le contine. Cat timp ceasul este nemiscat, oscilatorul isi schimba pozitia continuu. Doar atunci cand ceasul se afla in pozitie verticala, cand erorile reziduale ale echilibrului componentei cauzeaza perturbatii, aceasta rotatie constanta a oscilatorului compenseaza efectele fortei gravitationale. Miscarea de rotatie a casetei este data de catre sistemul de roti. Caseta unui tourbillon clasic efectueaza o rotatie completa in 60 de secunde (1 minut).

Acuratetea

Definitia tourbillon-ului afirma faptul ca acesta elimina efectele negative ale fortei gravitationale asupra ceasului, prin urmare, sporindu-i acuratetea. Important de evidentiat si mentionat in cazul unui ceas echipat cu complicatia tourbillon este amplitudinea, adica numarul de oscilatii pe ora. De exemplu, modelele echipate cu tourbillon din cadrul brand-ului Frederique Constant au o amplitudine de 28.800 de oscilatii pe ora (4 Hz), la fel si cele de la Perrelet. Prin comparatie, un tourbillon are o amplitutine mai mare decat un mecanism mecanic/automatic clasic - 18.000 v/h (2.5 Hz) sau 21.600 v/h (3 Hz) - acest lucru nu inseamna ca nu exista ceasuri mecanice care sa atinga amplitudinea de 28.800 - pentru ca exista.

Tourbillon-ul este o componenta cu o complexitate sporita. Se estimeaza ca de la inventarea sa in 1795 si pana in zilele noastre au fost inregistrati doar 250 de ceasornicari care au reusit sa execute aceasta opera de arta, ceea ce doveste nivelul inalt de maiestrie necesar unui profesionist pentru a finaliza un tourbillon. Caseta unui tourbillon poate fi formata, de la caz la caz din 80 - de componente, de dimensiuni extrem de mici, care pot fi realizate doar cu ajutorul unor echipamente speciale. Intrucat aceasta componenta si functionalitatea ei sunt strans legate de sporirea acuratetei mecanismului prin controlarea fortelor care actioneaza asupra sa, au primit o atentie deosebita materialele din care sunt confectionate componentele. Discutand aici de componente mobile, trebuie luate in considerare coeficientul de frecare si greutatea. Astfel, s-a optat pentru materiale precum siliciul sau titanul, al caror pret mai ridicat decat al altor metale utilizate in mod obisnuit in orologerie este justificat de bunele proprietati fizice, mecanice si chimice.

Luand in considerare cele mentionate mai sus, putem trage concluzia ca realizarea unui tourbillon necesita o durata extinsa de timp, resurse atat materiale, cat si financiare, precum si un know-how extraordinar. De onorat sunt maestrii orologeriei, care au atat cunostintele, cat si talentul si rabdarea de a petrece foarte mult timp in atelier pentru a crea o complicatie de asemenea anvergura.

Un ceas echipat cu tourbillon este o piesa exclusiva, rodul inventivitatii unui om absolut genial, care este acum realizat de cei mai buni din bransa, iar pe acestia ii gasim la marile companii orologere: Perrelet, Paul Picot, Frederique Constant, si asta ca sa numim doar cateva.

Tourbillon-ul inseamna frumusete, inseamna tehnologie avansata, inseamna pasiune. Tourbillon-ul inseamna prestigiu.

Ce este un inel unidirectional ?

Deseori, bezelul (inelul situat in partea superioara a carcasei) serveste la inregistrarea de date aditionale si la unele modele se poate deplasa in ambele directii pentru a asigura un anumit numar de functii. Un inel unidirectional se invarte doar intr-un singur sens pentru a preveni un pericol sau manevrarea necorespunzatoare (inelele unidirectionale se intalnesc cu precadere la ceasurile pentru scufundari).

Cronograf - Cronometru - Complicatii

Un cronograf este un ceas echipat cu functii aditionale de masurare a timpului, independente de afisarea normala a orei.

Un cronometru este un ceas de inalta precizie al carui mecanism, in urma unor testari riguroase, a primit o certificare oficiala din partea unei institutii oficiale de cronometrare.

Ceasurile care prezinta functii suplimentare de masurare aditionale orei, minutelor si secundelor se numesc "Ceasuri cu complicatii". Cele mai cunoscute ceasuri cu complicatii sunt cele cu calendar, cea mai comuna varianta fiind afisarea datei. Exista, de asemenea, cronografe cu secundar central ce poate fi pornit, oprit sau adus la zero prin utilizarea unuia sau a mai multor butoane situate pe laterala carcasei ceasului. Alte functii aditionale includ a doua zona de fus orar, alarma, fazele Lunii, repeater, calendar perpetuu, regulator, secundar mic, etc.

B&B Collection - despre ceasurile contrafacute

Pentru a intelege lupta cu produsele contrafacute trebuie sa intelegem mai intai ca piata gri, piata neagra si deci cantitatea produselor contrafacute tripleaza din punct de vedere cantitativ produsele autentice si cu provenienta certificata.

Lupta impotriva produselor contrafacute este astfel un proces complex si care necesita atat un efort constant din punct de vedere legal, cu producatorii si cu distribuitorii de ceasuri “fake”, cat si o descurajare din partea publicului cu privire la achizitionarea de astfel de obiecte.

O mare parte a sustinerii pietei de ceasuri contrafacute revine cumparatorilor, cererii pentru care isi face aparitia oferta, publicului care este indus in eroare sau care achizitioneaza cu buna stiinta ceasuri contrafacute din simplul motiv ca sunt mai ieftine, arata bine sau arata ca ceasul dorit pe care nu si-l permit. Cu toate acestea trebuie mentionat faptul ca in cazul obiectelor contrafacute, provenienta nu este niciodata garantata de nimeni, nu exista siguranta utiliazarii unor materiale de calitate si care protejeaza publicul de pericole precum intoxicarea locala (inchieietura) cu metale sau alte substante, alergii sau alte afectiuni. In cel mai bun caz, singurele lucruri afectate sunt durabilitatea, precizia si calitatea generala a pieselor din care este construit ceasul fake.

Trebuie retinut ca indiferent de aspectul si de functionalitatea ceasului fake, indiferent de indicatiile de pe cadran si de pe spatele ceasului, nimic nu este adevarat si nu poate fi sustinut din punct de vedere tehnic sau legal.

Pentru a evita situatia neplacuta in care sunteti pus in fata faptului de a fi cumparat un ceas fake, excluzand momentele in care acest gest este facut in cunostinta de cauza, este recomandat sa achizitionati ceasurile din magazine fizice sau online autorizate, care va ofera garantie nationala si internationala si servicii post achizitie si eventual post garantie.

In alta ordine de idei, putine persoane cunosc faptul ca banii obtinuti din vanzarea de ceasuri fake contribuie adesea la finantarea unor activitati cu caracter interlop si chiar terorist si de cele mai multe ori implica munca fortata si exploatare de minori. Pare neverosimil ca ceasul fake achizitionat sa contribuie la astfel de activitati si totusi acest lucru este pe cat se poate de real, mai des decat am fi tentati sa credem.

Bine de retinut:

B&B Collection este importator, distribuitor sau unic distribuitor si retailer autorizat pentru toate brandurile din portofoliu.

B&B Collection ofera garantie si servicii post achizitie si post garantie la standardele de calitate impuse de catre marcile comercializate.

B&B Collection ofera garantie interna si internationala pentru fiecare dintre produsele comercializate in magazinele sale fizice si online.

B&B Shop este cel mai mare site din Romania dedicat ceasurilor si bijuteriilor, care ofera garantia unui produs original si toate beneficiile unei achizitii legitime.

Intotdeauna cumparati ceasuri cu discernamant, mai ales atunci cand achizitia este facuta online si dupa ce v-ati asigurat ca sursa virtuala este legitima si conforma cu legislatia comunitara U.E.

Adesea, cu sumele platite pentru un ceas contrafacut (fake) se poate achizitiona un ceas autentic, cu garantie si care ofera o calitate garantata.