b&b collection

Informatii utile

Marcajul Swiss Made


Un marcaj menit sa denote provenienta, cel mai inalt standard de executie si totodata sa protejeze intregimea bunurilor manufacturate in Elvetia, "Swiss Made" este un branding ce a devenit simbolul unanim acceptat al calitatii, la nivel mondial.

Cand poate un ceas sa poarte marcajul "Swiss Made"?

Emisa initial in anul 1971, legea responsabila cu reglementarea statutului, standardelor, a utilizarii sintagmei "Swiss Made" si a tuturor variatiilor acesteia, stipuleaza incepand cu data de 1 ianuarie 2017, in urma ultimelor modificari facute in conformitate cu acordul de schimb dintre Elvetia si Uniunea Europeana, ca un ceas poate fi considerat a fi fabricat in Elvetia si deci poate purta marcajul (Swiss / Swiss Made / Suisse / Produit Suisse / Fabriqué en Suisse / Qualité Suisse) numai in cazul in care sunt intrunite urmatoarele criterii:

  1. Mecanismul contine in proportie de minim 60% piese manufacturate in fabrici sau ateliere aflate pe teritoriul Elvetiei iar costul de productie exclude pretul de asamblare al mecanismului;

  2. Minim 60% din costul total de productie al carcasei este generat pe teritoriul Elvetiei;

  3. Mecanismul este asamblat in intregime pe teritoriul Elvetiei;

  4. Ceasul este asamblat in intregime pe teritoriul Elvetiei;

  5. Atat inspectiile finale ale mecanismului cat si cele ale ceasului sunt executate in totalitate pe teritoriul Elvetiei;

  6. Exceptie fac exclusiv bratarile sau curelele care pot fi manufacturate pe teritoriile altor tari si / sau cu materiale de provenienta straina. Cu toate acestea, inclusiv in cazul bratarilor si al curelelor, inspectia finala trebuie efectuata pe teritoriul Elvetiei.

  7. In cazul ceasurilor care nu intrunesc toate criteriile de provenienta dar care contin componente manufacturate pe teritoriul Elvetiei, este intalnita sintagma "Swiss Parts". Aceasta formulare nu stabileste provenienta ci mai degraba mentioneaza faptul ca anumite piese si nu neaparat intregul mecanism, au fost fabricate in Elvetia.

Un mecanism marcat "Swiss Parts" poate fi intalnit in doua situatii:

  1. Mecanismul contine componente manufacturate pe teritoriul Elvetiei insa acesta nu a fost asamblat si / sau testat in Elvetia;

  2. Mecanismul a fost asamblat si /sau testat pe teritoriul Elvetiei insa acesta nu contine componente manufacturate in Elvetia in proportie de minim 60%.

In acest sens, sintagma "Swiss Parts" poate fi marcata numai pe piesele in cauza si / sau pe mecanism, niciodata pe cadran sau pe partile vizibile ale ceasului.

*Legea "Swiss Made" este redactata in forma sa originala in cele trei limbi oficiale vorbite in Elvetia (Franceza, Germana si Italiana) si este tradusa in limba Engleza pentru a servi ca text anexat tratatelor internationale care vizeaza continutul normativ al acesteia.

*Textul "Swiss Made" sau oricare dintre variatiile acestuia pot fi prezente pe cadranul ceasului (de obicei in dreptul orei 6), pe capacul ceasului (exterior si / sau interior), pe mecanism (pe rotor in cazul ceasurilor automatice sau pe una dintre puntile vizibile, cea de-a doua varianta fiind intalnita mai ales in cazul ceasurilor mecanice cu intoarcere manuala sau quartz).

*Sintagma "Swiss Made" poate fi utilizata in materiale publicitare de orice fel insa numai in cazul produselor care intrunesc criteriile specificate in textul legii responsabile cu reglementarea statutului, standardelor, a utilizarii sintagmei "Swiss Made" si a tuturor variatiilor acesteia.